Защо трябва да се купуват надеждни облекла и очила с UV защита?

Защото става въпрос за вашето здраве!

Защитата от слънчева радиация не е само сюжет от фантастичен филм, рисковете са реални, а адекватните мерки значително намаляват нейните последици.
Най-опасните за нас лъчи са UVA и UVB. Веднъж проникнали в клетките, те ги увреждат, което води до трайни последици за здравето ни. Дори и за кратко, слънчевите лъчи на които сме изложени, се натрупват и оказват отложен ефект. След всяко едно изгаряне са нужни години докато последиците напълно изчезнат.
Късите UVB лъчи са причинители на класическото слънчево изгаряне и зачервяване на кожата и очите.
Дългите UVA лъчи проникват по-неусетно, но и по-трудно може да се защитим от тях. За разлика от UVB, голяма част от тях преминават през стъкло, облекло, мъгла и облаци. Също така могат да се отразяват от сняг, лед, вода и други повърхности.
За съжаление и двата типа лъчи допринасят за преждевременно стареене, бръчки, поява на петна по кожата, увреждане на зрението, както и по-сериозни здравословни проблеми включително, че могат да "отключат" развитието на рак на кожата.
Най-податливи сме през пролетните и зимни месеци, когато тялото ни все още не е привикнало да бъде изложено на слънце, особено при екскурзии до екзотичните страни. През лятото по-често се мажем със слънцезащитни кремове, но всяка останала открита част поглъща слънчевата радиация. Въпреки че водата отразява UV лъчите, не малка част от тях достигат до 50см под водната повърхност.
Специално внимание трябва да се обърне на децата и тяхната по-чувствителна кожа и очи. Те не знаят как и защо да се предпазват и отговорността за това остава наш ангажимент.

UV защита означава блокиране на ултравиолетовите лъчи. За съжаление на пазара се предлагат продукти, които не само, че не предпазват достатъчно, но и могат да ви подведат, че вече сте защитени. Блуза с "ултравиолетова защита" за 15лв, защита само за 1 час или пък облекла и козметика с много нисък фактор не са достатъчни. Тъмните очила без UV филтър позволяват на окото да отпусне зеницата, така в него навлиза по-голямо количество светлина и се излага на по-голям риск, отколкото без тях.
Не забравяйте, става въпрос за вашето здраве!

В специализираните магазини, какъвто е Съни Екстрийм, предлагащи такива артикули отговарящи на международните стандарти за качество, може да намерите: