"Mutix" е системата на Росиньол за абсорбиране на вибрации и пренасяне на натиска върху ските. Магазинната серия, на която е сложена тази система, е "Зенит". Моделите с номерация от 10 нагоре (мисля, че са до 12) са с рамена "Мутикс". Можеш да ги видиш в сайта на Росиньол. За "поръчкови" не съм чувал.
Вече два сезона карам Зенит 10. Най-добрите ски, които съм карал някога. Водят се all mountain. Стабилни, тежки и твърди ски със среден радиус, които съм карал при абсолютно всякакви условия - от киша и "попара", през бетонирани за състезания писти, до лед. Купих ги за 500 лв чисто нови на разпродажба на стока от предходния сезон от СЛС. В сезона са между 1100 и 1200 лв
Висок съм 182 см, тежа 75 кг а зенитките ми са дълги 176 см. Имай предвид, че са твърди и тежки и предполагат агресивно каране. Ти си прецени спрямо твоя ръст и килограми дали 165 см са ти добре. Ще ти трябват и твърди обувки за тях - с флекс от 80 нагоре.
Системата "Мутикс" е комплект абсорбатори (рамена) за всяка ска - предни и задни. Стандартно продават зенитките с "мекия" комплект - някаква пластмаса, която прави ската по-мека и сътветно по-лесна за каране по обикновени писти и необработено. Има и титаниеви абсорбатори, които се слагат за каране по състезателен бетон. Те втвърдяват ската и не й позволяват да се огъва толкова. Виждал съм и различни дължини абсорбатори, за които се предполага, че съответно скъсяват и удължават радиуса на завоя. Аз съм карал съм само със стандартните.
"Поръчкови за състезател" ми звучи доста странно. Зенит 10-12 не са състезателни ски. Да не би състезателят да си е поръчал титаниеи пластини? Не е зле да попиташ какви са и другите параметри освен дължината, за да разбулим тая мистерия

Ако те интересува нещо друго, питай. Успех!